
För 4 personer
Ratatouille
Ingredienser:
- 2 gula lökar
- 1 aubergine
- 2 zucchini
- 1 röd paprika
- 1 gul paprika
- 6 färska tomater (eller två burkar hela skalade)
- 3 msk olivolja
- 4 vitlöksklyftor
- 1 dl torrt vin; rosé eller vitt
- 2 tärningar hönsbuljong
- 4 tsk Herbs de Provence
- 3 lagerblad
- 1 tsk strösocker
- 0,5 tsk salt
- 1 krm nymald svartpeppar
Gör så här:
1. Skala och hacka löken. Skär aubergine, zucchini, paprika och tomater i bitar.
2. Fräs löken i olja 2-3 min. Tillsätt aubergine, zucchini, paprika och vitlök och låt fräsa i c:a 5 min.
3. Tillsätt tomater, vin, buljongtärning, örtkryddor och socker och koka sakta under lock c:a 20 min. Rör om emellanåt.
4. Koka ytterligare en stund, utan lock över starkare värme, så att grönsaksröran kokar ihop och blir tjockare. Smaka av med salt och peppar.
Ratatouille är perfekt som tillbehör till en bit grillad kyckling eller lax. Lika bra passar den ihop med nykokt pasta, med lite nyriven parmesan på toppen.

För 4-6 personer
Tartiflette
Ingredienser:
- 1 kilo fast potatis
- 200 g rökt sidfläsk
- 2 gula lökar
- 2 vitlöksklyftor
- 1 tsk torkad timjan
- 2 dl grädde
- 2 dl crème fraiche
- 2 dl torrt vin; vitt eller rosé
- 250 g ost; Camembert eller Brie
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225° varmluft.
2. Tvätta och skiva potatisen i ca 1/2 cm tjocka skivor. Den behöver inte skalas. Koka potatisskivorna i välsaltat vatten (2 tsk till 1 kg potatis) i 10 minuter.
Häll av vattnet.
3. Skär bort eventuell svål från fläsket och strimla eller tärna i mindre bitar. Stek fläsket knaprigt. Ta upp fläsket ur pannan och lägg åt sidan.
Spara fettet i pannan!
4. Skiva löken och pressa vitlöken. Stek all lök mjuk och glansig i fettet från fläsket. Blanda ner fläsket i stekpannan igen och häll på vin.
Låt vinet koka in.
5. Fördela hälften av potatisen i botten av en ugnsform, c:a 25 cm i diameter eller c:a 20×25 cm.
Lägg fläsk och lök ovanpå, strö över torkad timjan och sedan resterande potatis.
6. Rör ihop grädde, crème fraiche, salt och peppar och häll över potatisen.
7. Skär osten i skivor eller mindre bitar och lägg ovanpå potatisen.
8. Täck med folie och grädda i 30 minuter. Lyft av folien och grädda i ytterligare c:a 15 minuter.
Garnera gärna med färsk timjan.
Servera ihop med en olja- och vinägerdressad sallad.